De fleste danskere spiser risalamande til jul, og de fleste kæmper om at finde mandlen. Ofte er mandelgaven en forkælelsesgave af spiselig karakter, som kan deles med de øvrige gæster, men hvorfor ikke gå skridtet videre? Find en mandelgave, som er værd at kæmpe for – eksempelvis en køkkenmaskine.

En mandelgave er typisk en gave, som ikke rigtigt er værd at vinde. Ikke, fordi den ikke er god, men fordi den ofte er valgt på en solidarisk baggrund, hvor der skal være til alle. Du kan med andre ord typisk ikke gøre krav på hele mandelgaven, selvom du er den, der har fået mandlen.

Mandelgaven er ofte af spiselig karakter

Ofte er mandelgaven nemlig en forkælelsesgave, der kan spises – enten en æske chokolade, en krukke med bolcher eller noget tredje, som også kan puttes i munden eller på anden måde deles ud.

Hvorfor ikke gøre op med den tradition? Mandelgaven behøver ikke at være noget, der skal deles med de andre gæster. Den kan lige så godt være en supplerende julegave, som alle kæmper om at få, fordi de oprigtigt gerne vil have den.

Gør mandelgaven værd at kæmpe om

Det vil gøre risalamanden til en mere konkurrencepræget aktivitet, der fungerer som et sjovt og alternativt indspark i den ellers traditionelle julemiddag – og så vil der virkelig gå sport i at være den, der får portionen med mandlen i.

En køkkenmaskine er et godt eksempel på en gave, som alle – i hvert fald dem, der er flyttet hjemmefra – gerne vil have fingrene i. Det er en dyr gave, men hvis alle spæder til i form af et bidrag til mandelgaven, er det absolut ikke en urealistisk størrelse. Du kan se et overblik over køkkenmaskiner hos Ilsenso.dk.

Ryst posen og prøv noget nyt

Det er naturligvis en dyr gave, og måske vil det ruinere julefreden, hvis der er så fin en mandelgave på højkant, men ikke desto mindre vil det være et friskt pust. Hvis det viser sig, at det ikke var en succes, kan du og dine gæster gå tilbage til den traditionelle mandelgave året efter.

Selvom julen er en tid, der er båret af traditioner, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der ikke kan ændres på dem.

Alle familier har deres egne traditioner, og det vil med garanti være værd at forsøge med noget nyt. Et godt eksempel er julefrokosten – hvem er ikke træt af at få serveret det samme julemad for fjerde weekend i træk, når julefrokoster med vennerne, kollegerne og familien er overstået? Prøv med noget nyt. Juletraditionerne må gerne moderniseres, så længe hyggen blot bevares.