For langt de fleste danskeres vedkommende, så er december måned synonymt med hygge, god mad og tid med familien. For mange kan det dog også ende med at blive en måned med et stramt budget, for aldrig nogensinde har det gamle rim ”julen varer længe, koster mange penge”, været mere sandt end nu.

Hvis du er en af de utallige danskere, som har svært ved at spare op på din nuværende løn, kan julen og december måned i det hele taget altså ende med at høvle det sidste af din månedlige likviditet og lade din privatøkonomi tilbage i ruiner. Det er ingen helligdag værd.

Desværre er det en alt for virkelig risiko med de mange julegaver, julemarkeder, og den gode julemad, der efterhånden forventes af både dig selv og andre, når kalenderen endnu en gang viser december.

Nye traditioner

Den gode nyhed er dog, at du ikke nødvendigvis behøver at vende den traditionelle, og ofte dyre, jul ryggen, på trods af et stramt budget og en mangel på likviditet. I stedet kan du forsøge at ændre traditionerne en smule. Du kan for eksempel forsøge at gøre julemiddagen til et sammenskudsgilde eller blive enig med resten af familien om, hvordan gaverne skal gives i år.

Hvis du har givet hver eneste fætter og kusine en gave hvert år, er det intet under, at det kniber med budgettet. Prøv i stedet at gå sammen med et par andre om en god gave. Alternativt kan du også bruge december måned på et par hjemmelavede gaver, hvis du har evnerne til den slags. Som oftest er det nemlig i langt højere grad tanken bag gaven og dens personlighed, der betyder noget fremfor prisen.

Køb på afbetaling

Er der alligevel noget, hvad end det er julemad eller julegaver, du gerne vil købe til fuld pris og i god kvalitet, så er der dog også råd i den sammenhæng. Køb på afbetaling og oplev hvordan du ikke behøver at have alle pengene klar på stedet. I stedet kan du langsomt betale af i løbet af året. På den måde kan du altså have råd til at facilitere december-hyggen uden at grave et hul i privatøkonomien, og du kan fylde maven og danse om træ med god samvittighed – husk dog stadig at tænke dig om, når du betaler på denne måde.